Zdrowe grillowanie – z iFitt to proste!

Sezon grillowy w pełni. Na samą myśl o soczystej karkówce cieknie nam ślinka. Nasze podniebienia są kuszone przez pieczone kiełbaski, szaszłyki i inne marynowane mięsa i warzywa. Wiele z nich – choć są smakowite i aromatyczne, należą do potraw o wysokiej kaloryczności. To z pewnością nie służy smukłej sylwetce, o której, szczególnie latem marzy każdy z nas.  Dziś specjaliści z Klubu Fitness iFitt przygotowali dla Ciebie kilka rad dotyczących zdrowego grillowania, które na pewno okażą się przydatne w tym sezonie!

fit ifitt grill grillowanie zdrowe
1. Zdrowe grillowanie to dobrze rozpalony grill

Zdrowe grillowanie to nie tylko wrzucenie warzyw na ruszt i unikanie tłuszczu. Bardzo istotne jest samo rozpalenie grilla!

Jak zdrowo grillować?

Do grillowania najlepszy będzie brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy. Żywica zawarta w drewnie iglaków podczas spalania wydziela rakotwórcze substancje, dlatego lepiej jej unikać. Na pewno nie rozpalaj grilla przy pomocy lakierowanego drewna czy zadrukowanego papieru. Po rozpaleniu brykietu, poczekaj, aż pojawi się na nim warstwa popiołu (zazwyczaj dzieje się to po upływie około 40 minut). Dopiero wtedy możesz zacząć grillować potrawy. Musisz uzbroić się w cierpliwość- zdrowe grillowanie to nie wyścigi!

Jeżeli w czasie grillowania potraw zauważysz, że żar przygasa, nie dodawaj do grilla żadnej podpałki! Opary podpałek są trujące i przedostałyby się wprost do przygotowywanej żywności. Podpałki służą jedynie do podpalania. 

2. Zdrowe grillowanie- tylko na tackach!

Z mięsa wrzuconego na ruszt wytapia się tłuszcz, który spadając na węgiel i spalając się wydziela toksyczne związki chemiczne. Te opary unoszą się ku górze i wnikają do nadal grillowanych potraw- to na pewno nie jest zdrowe! Aby tego uniknąć, nigdy nie kładź mięsnych produktów bezpośrednio na ruszcie do grilla, lecz ułóż je na aluminiowych jednorazowych tackach. Karbowane i dziurkowane tacki zapobiegają skapywaniu tłuszczu na brykiet, a jednocześnie umożliwiają swobodne krążenie gorącego powietrza.

ifitt grill zdrowe grillowanie fit
3. Dobrze wypieczone mięso to podstawa zdrowego grillowania! 

Jak dobrze wypiec mięso na grillu?

Unoszący się aromat grillowanego mięsa sprawia, że chcemy jak najszybciej zdjąć potrawę z grilla i zacząć rozkoszować się nią w towarzystwie bagietki, ketchupu i musztardy. Nie tak szybko! Lepiej poczekać troszkę dłużej i mieć pewność, że mięso jest w 100% gotowe do spożycia, niż jeść w połowie surowy kawałek karkówki. Mimo, że z zewnątrz będzie wydawać się idealnie wypieczone, to w środku nadal może być surowe. Możemy pokroić mięso na mniejsze kawałki– to znacząco przyspieszy proces obróbki termicznej. Dobrą inwestycją może być termometr do potraw ze specjalnym nakłuwaczem. Okaże się on pomocny, kiedy będziesz zastanawiać się czy zdjąć już mięso z rusztu, wbijesz w jego środek termometr i zobaczysz, jaką temperaturę ma wewnątrz. 

Nie można przesadzać również w drugą stronę! Unikaj przypalonych mięs i ryb. Te mocno spieczone zawierają najwięcej szkodliwych związków, lepiej więc nie ryzykować i zrezygnować z jedzenia zwęglonych potraw. Nigdy nie zostawiaj grilla samopas i co jakiś czas sprawdzaj. w jakim stanie są przygotowywane przez ciebie potrawy. 

4. Naturalne przyprawy i zioła są niezbędne na grillu!

Jak dobrze przyprawić grilla?

Możesz łatwo wzmocnić smak potraw grillowanych na ruszcie poprzez dodanie do nich aromatycznych przypraw. Nie tylko wzbogacają one smak przygotowywanych dań, ale także wspomagają trawienie. Kurkuma, bazylia, oregano, rozmaryn, czosnek oraz imbir będą doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Naturalne przyprawy pomagają neutralizować toksyczne substancje, które uwalniają się podczas grillowania. Grillowane pieczarki zyskają zupełnie nowy wymiar, kiedy odpowiednio je doprawisz!

Staraj się unikać gotowych mieszanek ziół i przypraw, gdyż są one pełne soli i wzmacniaczy smaku, które często powodują nieprzyjemne żołądkowe dolegliwości. Zrezygnuj z kupna już przyprawionego mięsa. Bardzo ciężko jest ocenić świeżość takiego mięsa. Nie masz pewności, jakie składniki zostały użyte do jego przyprawienia. Często są one niskiej jakości. Dodatek substancji konserwujących i peklujących negatywnie wpływa na nasze zdrowie – wysoka temperatura sprawia, że rozkładają się do rakotwórczych związków chemicznych (nitrozoamin).

5. Domowa marynata do mięs, ryb i warzyw!

Mięso i ryby powinny być odpowiednio wcześniej zamarynowane, aby zdążyły „przejść” aromatem ziół i przypraw. Nie kupuj gotowych marynat, które są pełne soli, słabej jakości olejów i wzmacniaczy smaku. Z oliwy, wina, przypraw, ziół, soku z cytryny przygotuj domową marynatę. 

ifitt zdrowe grill zdrowy grillowanie

Przepis na dwie uniwersalne, domowe marynaty:

Marynata musztardowa:

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • musztarda
  • kilka ząbków czosnku
  • miód
  • ulubione przyprawy, np. pieprz, papryka, kolendra

Marynata ziołowa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula (posiekana w drobną kostkę)
  • sok z cytryny
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • pieprz
  • ostra papryka

Do marynowania użyj ceramicznych lub szklanych naczyń. Możesz też włożyć mięso czy rybę do foliowego woreczka ze szczelnym zamknięciem. Unikaj naczyń metalowych, bo kwaśna marynata reaguje z metalem.

Po grillowaniu z przyjaciółmi koniecznie wpadnij do iFitt, każda godzina treningu to dodatkowa kiełbaska, na którą będziesz sobie mógł pozwolić 😉

 

nasz facebook: https://www.facebook.com/iFittKlubFitness/

nasz instagram: https://www.instagram.com/klubfitnessifitt/