Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To zdanie słyszeliście już pewnie milion razy. My będziemy je powtarzać, aż do znudzenia!
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Trenerzy personalni iFitt w oparciu o zasady zdrowego żywienia zgodnie twierdzą, że powinniśmy spożywać posiłki średnio co 3-4 godziny, a ten pierwszy z nich, czyli właśnie śniadanie powinien pojawić się w przeciągu 1 godziny od przebudzenia. Dlaczego? Poranny posiłek doda nam siły, pobudzi organizm do działania i przyśpieszy przemianę materii. W sam raz przed porannym treningiem w iFitt, gdzie czekamy na Ciebie codziennie w tygodniu już od 6 rano!
Badania wskazują, że osoby, które nie jedzą śniadań mają wyższe ryzyko nadwagi lub otyłości! Dlatego, jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami – zacznij jeść śniadanie!
Jak to wygląda w praktyce?
Wiemy już dlaczego warto jeść śniadanie, teraz przejdziemy do bardzo ważnej kwestii, jaką jest systematyczność. Przez pierwsze kilka dni wstajecie wcześniej, żeby przygotować sobie śniadanie, lecz z upływem czasu te parę minut dodatkowego snu jest cenniejsze od pożywnego posiłku na “dzień dobry”. A co gdyby naszykować ten posiłek już wieczorem? Jest wiele przepisów na szybkie i pożywne śniadania, które możemy przygotować dzień wcześniej, jak np. owsianka, pancakes, czy chociażby kanapki. Nie ma wymówek!
Zadbaj o jakość
W kontekście śniadań nie możemy zapominać o jeszcze jednej ważniej rzeczy – ich jakości. Białe pieczywo z plasterkiem szynki i opcjonalnie listkiem sałaty czy cienkim plastrem pomidora nie będzie tak samo odżywcze dla naszego organizmu jak np. omlet z dodatkiem awokado, warzyw i orzechów! Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, śniadaniem zaczynamy przecież nasz dzień, warto, aby zacząć go w dobrym tonie!
Przykład zbilansowanego śniadania polecanego przez iFitt podajemy Wam poniżej:
Proteinowe gofry owsiane
Co będzie nam potrzebne :
- 30 gramów mąki owsianej
- 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
- 30 gramów (1 miarka) odżywki białkowej o dowolnym smaku
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki oleju rzepakowego + dodatkowa porcja do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Przelewamy ciasto do nasmarowanej za pomocą pędzelka tłuszczem, nagrzanej gofrownicy i pieczemy, aż gofry nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu studzimy gofry na kratce, żeby spokojnie odparowały i pozostały chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, jogurtem, bakaliami, dżemem, masłem orzechowym – do wyboru do koloru! Taki posiłek da nam dużo energii na cały poranek.