Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To zdanie słyszeliście już pewnie milion razy. My będziemy je powtarzać, aż do znudzenia!

 

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Trenerzy personalni iFitt w oparciu o zasady zdrowego żywienia zgodnie twierdzą, że powinniśmy spożywać posiłki średnio co 3-4 godziny, a ten pierwszy z nich, czyli właśnie śniadanie powinien pojawić się w przeciągu 1 godziny od przebudzenia. Dlaczego? Poranny posiłek doda nam siły, pobudzi organizm do działania i przyśpieszy przemianę materii. W sam raz przed porannym treningiem w iFitt, gdzie czekamy na Ciebie codziennie w tygodniu już od 6 rano!

 Badania wskazują, że osoby, które nie jedzą śniadań mają wyższe ryzyko nadwagi lub otyłości! Dlatego, jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami – zacznij jeść śniadanie!

 

 

Jak to wygląda w praktyce?

Wiemy już dlaczego warto jeść śniadanie, teraz przejdziemy do bardzo ważnej kwestii, jaką jest systematyczność. Przez pierwsze kilka dni wstajecie wcześniej, żeby przygotować sobie śniadanie, lecz z upływem czasu te parę minut dodatkowego snu jest cenniejsze od pożywnego posiłku na “dzień dobry”. A co gdyby naszykować ten posiłek już wieczorem? Jest wiele przepisów na szybkie i pożywne śniadania, które możemy przygotować dzień wcześniej, jak np. owsianka, pancakes, czy chociażby kanapki. Nie ma wymówek!

Zadbaj o jakość

W kontekście śniadań nie możemy zapominać o jeszcze jednej ważniej rzeczy – ich jakości. Białe pieczywo z plasterkiem szynki i opcjonalnie listkiem sałaty czy cienkim plastrem pomidora nie będzie tak samo odżywcze dla naszego organizmu jak np. omlet z dodatkiem awokado, warzyw i orzechów! Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, śniadaniem zaczynamy przecież nasz dzień, warto, aby zacząć go w dobrym tonie!

Przykład zbilansowanego śniadania polecanego przez iFitt podajemy Wam poniżej:

Proteinowe gofry owsiane

Co będzie nam potrzebne :
  • 30 gramów mąki owsianej
  • 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
  • 30 gramów (1 miarka) odżywki białkowej o dowolnym smaku
  • 1 jajko
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego + dodatkowa porcja do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Przelewamy ciasto do nasmarowanej za pomocą pędzelka tłuszczem, nagrzanej gofrownicy i pieczemy, aż gofry nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu studzimy gofry na kratce, żeby spokojnie odparowały i pozostały chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, jogurtem, bakaliami, dżemem, masłem orzechowym – do wyboru do koloru! Taki posiłek da nam dużo energii na cały poranek.

Jeżeli użyjecie naszego przepisu koniecznie podzielcie się jego zdjęciem, oznaczcie nas na instagramie i napiszcie, czy smakowało! A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na nasz „przepisowy” instagram! – ifitt_eat, gdzie znajdziecie całe multum FIT przepisów!