Napoje izotoniczne są stałym punktem na liście zakupów wielu aktywnych osób. Szczególnie teraz, w lecie, podczas upałów pijemy duże ilości izotoników zarówno w trakcie treningów jak i poza nimi. Dziś przedstawimy Wam kilka przepisów na domowy izotonik. Warto rozważyć samodzielne przygotowanie takiego napoju, będzie to zdrowsza i bardziej ekologiczna opcja 😉
Co to jest napój izotoniczny i dlaczego jest lepszy od wody?
Napój izotoniczny to płyn, którego stężenie (osmolalność) jest takie samo, jak stężenie płynów ustrojowych w organizmie. Takie napoje, poza wodą, zawierają niezbędne minerały i węglowodany, często również witaminy. Dzięki temu, że ciśnienie osmotyczne izotoników jest bardzo zbliżone do ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, napoje te bardzo szybko i skutecznie nawadniają organizm, pozwalają utrzymać odpowiednią ilość składników mineralnych i węglowodanów w ciele.
Pozostałe napoje można podzielić na dwie grupy: hipotoniczne oraz hipertoniczne. Do tych pierwszych należy np. woda. Stężenie składników mineralnych w wodzie jest mniejsze niż w płynach ustrojowych. Woda jest bardzo szybko wchłaniana, ale nie uzupełnia niedoborów energii. Natomiast przykładem napojów hipertonicznych są soki. W nich, z kolei, ilość składników mineralnych i węglowodanów jest większa od tej we krwi. Dlatego też soki nie są wskazane jako środek nawadniający, za to mogą szybko uzupełnić niedobory energii w postaci węglowodanów.
Napój izotoniczny czyli mówiąc prościej izotonik to napój, który pozwala szybko uzupełnić poziom wody i elektrolitów utraconych podczas wysiłku fizycznego. Nawadnia o wiele skuteczniej niż zwykła woda czy sok dzięki odpowiednim proporcjom pomiędzy poszczególnymi składnikami.
Choć od napojów sportowych w sklepach uginają się półki, ich jakości i składu możemy być pewni, tylko samodzielnie je przyrządzając. Oto 4 łatwe przepisy na izotoniki dla osób aktywnych, które dodadzą Ci energii zarówno przed jak i po wysiłku.
Domowy izotonik ma same plusy. Po pierwsze, nie zawieravsztucznych barwników i konserwantów. Po drugie, przyrządzisz go z produktów, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni. Po trzecie, samemu wybierasz ulubiony smak – jedni przepadają za smakiem cytryny, inni wolą grejfruta albo pomarańczę. Po czwarte, kilka ruchów shakerem lub łyżką i gotowe.
W zależności od stężenia poszczególnych substancji z tych przepisów zamiast izotoników możesz uzyskać również napoje hipotoniczne lub hipertoniczne.
Izotonik nr 1 – cytrusowa świeżość
Moc elektrolitów: ten domowy izotonik nawadnia i dostarcza minerałów podczas biegu.
-
9 g soli kuchennej
-
1 l wody
-
sok z jednej cytryny, limonki, małej pomarańczy lub grejfruta (albo innego owocu cytrusowego).
Wszystkie składniki dokładnie zmieszać, aż do pełnego rozpuszczenia soli. Dobrym pomysłem będzie dodanie liści świeżej mięty – nadadzą napojowi świeżości i zrównoważą nieco mdły smak soli
Izotonik nr 2 – czysta energia
Mocny izotonik: nawadnia, a jednocześnie dodaje energii podczas i po ciężkim treningu.
-
40-50 g cukru lub glukozy (około 4-5 płaskich łyżek)
-
około 2 płaskich łyżek fruktozy (czyli 20 g) – do kupienia w sklepach spożywczych. Uwaga, nie przekraczaj tej dawki!
-
930-940 ml wody
-
szczypta soli
-
sok z cytrusów do smaku.
Do wersji regeneracyjnej po mocnym treningu lub starcie dodaj więcej soku z cytrusów lub innych owoców – uzyskasz w ten sposób napój hipertoniczny, czyli o wyższym ciśnieniu osmotycznym niż płyny ustrojowe oraz większej zawartości cukru. Żeby napój nie był mdły, możesz dodać kilka kropli ze świeżo startego imbiru.
Izotonik nr 3 – orzeźwienie
Lekki izotonik: idealny napój dla biegacza na trening o umiarkowanej intensywności.
-
50 g glukozy – kupisz ją w sklepach spożywczych i aptekach
-
1 l wody
-
dodaj soku z cytryny lub innego owocu (np. połówki pomarańczy) do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli dodasz więcej soku, na przykład z 2 pomarańczy, uzyskasz hipertonik, który pomoże Ci szybciej odbudować zapasy energii po wysiłku.
Izotonik nr 4 – moc i równowaga
Izobalans: uniwersalne proporcje izotoniczne i świetny smak podczas treningu.
-
ok. 90-100 g miodu (4 płaskie łyżki); miód ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne
-
900-920 ml wody
-
szczypta soli
-
sok z jednej cytryny.
Wymieszać starannie, aż miód i sól całkowicie się rozpuszczą. Większe stężenie soku lub dodanie soku z innych owoców zmieni napój w hipertonik.